David Vandyck
David Vandyck wordt op 12 september 1978 geboren in het West-Vlaamse Waregem. Tijdens zijn kindertijd draait het vooral om muziek: hij zingt, springt en volgt pianoles. Bij de familie Vandyck wordt er vooral naar Nederlandstalig variété en Frans Chanson geluisterd. Will Tura maakt op David de grootste indruk en vanaf midden de jaren 80 zit hij, samen met zijn ouders, heel frequent op de eerste rij tijdens de optredens van Tura (Foto: De 15-jarige David zingt 'Moederogen' in duet met zijn idool Will Tura in Salons Montovani in Oudenaarde ter gelegenheid van de verjaardag van David's mama.)

 

Het is november 2006 wanneer David Vandyck zijn eerste stappen in de muziekwereld zet. Hij kiest voor het Nederlandstalige repertoire en brengt de mooiste melodieën, zowel eigen nummers als covers.  David brengt in 2006 en 2007 twee singles uit in eigen beheer: ‘Vervreemd’ en ‘Viva La Fiesta’. Die periode is hij ondermeer te zien tijdens het Zomeraperitief van de Nationale Loterij bij Luc Appermont. 

 

In 2011 toont platenmaatschappij CNR Records interesse in David Vandyck en onder hun nieuwe label “Vlaamse Sterren” tekent hij zijn platencontract. ‘We vonden in David het nieuwe, jonge talent dat we zochten en we zijn ervan overtuigd dat er in Vlaanderen nog plaats is voor jonge artiesten die het Vlaamse populaire lied hoog in het vaandel dragen.’, aldus Tom De Meijer, General Manager van CNR Records.

 

 

2011

 

Het eerste nummer dat als single wordt uitgebracht, is het ambiancelied ‘Een Superlange Nacht’. Nog voor de release wordt dit nummer door insiders in de muziekbusiness bestempeld als ‘een bom van een plaat’.  Het aanstekelijke nummer scoort bijzonder goed en schopt het tot nummer 2 in de Ultratop Vlaamse Top 10. Met ‘Een superlange nacht’ is David ook een graag geziene gast in Anne’s Vlaamse 10 op. Diezelfde zomer volgt ook nog ‘De liefde weer ontdekt’ (nummer 3 in de Ultratop Vlaamse Top 10) en toert David opnieuw aan de Vlaamse kust voor het Zomeraperitief, waar Luc Appermont hem de kans geeft om ook het voorprogramma van de shows te presenteren.

 

Door Radio 2 wordt David beloond met maar liefst 4 nominaties: beste doorbraak, beste ambiance en zomerhit met zijn beide singles.

 

In het najaar scoort hij zijn allereerste nummer 1 hit in de Ultratop Vlaamse Top 10 en bij Anne’s Vlaamse 10 op VTM met het lied  ‘Met heel mijn hart’.  Een nummer geschreven door David zelf, in een leuke samenwerking met Chris Van Roosendael en Leo Caerts Sr. (componist van ‘Eviva España’). 

 

Enkele weken nadien verschijnt het debuutalbum ‘Dichtbij’.  Het album staat in totaal 11 weken genoteerd in de Ultratop Top 200 Albums waarvan nummer 17 de hoogste notering is.  Ondertussen staat de teller reeds op meer dan 8000 verkochte exemplaren.

 

2012

 

Zijn fanbasis is vanaf 2012 één van de sterkst groeiende in Vlaanderen. De eerste successingles en de grote opkomst van fans zorgen ervoor dat David geliefd wordt bij menig organisator.  Daardoor werkt hij dat jaar 120 optredens af.

 

 

Ook dit jaar scoort David opnieuw met ‘De Trollendans’ en ‘Er is een plaats in m’n armen’ (een bewerking van een hit van Will Tura). Maar het is ‘Wat een wonder’ dat David’s grootste succes wordt dat jaar.  De bijhorende videoclip met de ‘runaway bride’ wekt heel wat sympathie op bij het grote publiek.  (Foto: David Vandyck live met de Golden Bis Band tijdens de Paulusfeesten in Oostende).

 

In 2012 is David Vandyck ook genomineerd voor Zomerhit Radio2 met ‘Er is een plaats in mijn armen’.

 

2013

 

Begin 2013 brengt David Vandyck geen singles uit.  Hij werkt in alle stilte aan zijn volgende studioplaat. David schrijft veel zelf, zowel tekst en/of muziek, met zijn vertrouwd team: Patrick Hamilton (producer), Vincent Pierens (muzikant en hulpcoach bij ‘The Voice’), Jo Met De Banjo (tekstschrijver van Will Tura), Wim Claes (tekst-en muziekschrijver  ‘Bang voor de zomer’ voor Liliane St. Pierre).  Ook Udo en Stefaan Fernande ( ‘Porselein’ van Yasmine, ‘Nobelprijs’ en ‘Vliegtuig’ van Clouseau) schreven opnieuw voor het nieuwe album van David. Los van de bonustracks schrijft David uiteindelijk aan 7 van de 12 songs mee voor zijn tweede studioplaat 'Zolang het liefde is'. 

 

‘Meisje van m’n dromen’ wordt de voorloper van het nieuwe album dat voorgesteld wordt op 24 augustus. 

 

Hoe dan ook: 2013 is een echt topjaar voor David.  Op 29 juli mag hij de Gentse Feesten afsluiten op de Korenmarkt, waar hij voor het eerst optreedt met zijn eigen liveband.  Dit wordt ook de aftrap van zijn theatertour die gepland wordt  in het najaar van 2014 en die doorloopt tot midden 2014. Tijdens dit concert stelt hij aan zijn fans de nieuwe single voor: ‘Een glas koele witte wijn’. De bijhorende videoclip wordt tijdens dit volksfeest opgenomen met een registratie van het concert afgewisseld met backstage- en repetitiebeelden.

 

 

In de Champagnestreek stelt David zijn tweede plaat voor aan pers en collega's.  Ook de videoclip en de koele 'Chateau David Vandyck' (een witte Chauvignon uit 2011) worden er in avant-première voorgesteld.  Pers en aanwezigen reageren heel enthousiast.  Later die week stelt David zijn nieuwe album voor aan zijn fans in een uitverkocht Cultureel Centrum in Eeklo.

 

Als kers op de taart van 2013 komt ‘Zolang het liefde is’ meteen binnen op nummer 3 in de Ultratop Albums Top 200. Ondertussen doet David heel wat promo bij nationale en regionale radio- en TV-zenders. 

 

 

 

Met o.a. de Oogstfeesten in Aalter (waar David voor het vijfde jaar op een rij op de affiche staat van de 30ste editie) en de Paulusfeesten in Oostende bereikt hij duizenden toeschouwers.   Voor het eerst treed David ook op in het Casino van Blankenberge met zijn liveband en staat hij op verschillende podia in Vlaanderen. 2013 wordt de drukste zomer in zijn jonge carrière. Op de foto: David en de band: Pieter Van Malderen (piano en keyboards, Bert Verschueren (electrische gitaar), David Piedfort (akoestische en electrische gitaar), Gert Meert (drum) en Wouter Berlaen (bas).  

 

 

In het najaar brengt David zijn volgende single uit: ‘Liefdesvuur’, opnieuw een eigen compositie in samenwerking met Patrick Hamilton en Jo Met De Banjo.  Een song waar David persoonlijk bijzonder fier op is en ook bij de vaste fanbasis wordt deze song als de ultieme ‘David Vandyck’-song bestempeld.

 

2014

 

David kampt al een tijdje met stemproblemen.  Tijdens optredens kllinkt hij hees en het zingen lukt niet meer zo comfortabel als voorheen.  Wanneer hij ten rade gaat bij een stemdokter wordt er een poliep vastgesteld op de ene stemband en een cyste op de andere.  David moet noodgedwongen verschillende optredens annuleren.  De operatie gaat door op donderdag 23 januari 2014.  De poliep en de cyste worden succesvol verwijderd.  Daarna volgt voor David een periode van zwijgplicht en enkele weken revalidatie.  Daarvoor wordt hij deskundig begeleid door zijn stemdokter en zijn logopodist.

 

Per februari verschijnt de nieuwe single 'Zolang het liefde is'.  David kiest bewust voor deze open-minded song over de liefde is al zijn aspecten, gezien februari de Valentijnsmaand is.